Binnen een aantal Christelijke tradities is het nu de ‘40 Dagen tijd’. Een periode die loopt vanaf ‘Aswoensdag’ (1 maart) tot ‘Stille Zaterdag’ (Pasen). Een Vastentijd, waarin je je onthoudt van dingen als alcohol, snoepen, overmatig eten, en vertaald naar onze tijd ook: minder tv kijken of minder sociale media gebruiken.

Of je nu wel of niet Christelijk bent, de lente lijkt sowieso een geschikte tijd om eens te kijken of je in bepaalde opzichten ook met minder of andere dingen toe kunt. Een seizoen van verandering en vernieuwing!

Gedurende het voorjaar lijkt de natuur vrijwel moeiteloos haar uiterlijk te veranderen van een dor en soms nogal statisch landschap naar allerlei nieuwe vormen, geuren en kleuren. Alsof in het voorjaar de natuur een “ander jasje” aan trekt en de oude doorgeeft aan de kringloop.

Door te kijken naar de natuur worden vaak allerlei parallellen met menselijk gedrag zichtbaar. In de winter wat meer binnenshuis, wat meer eten, minder bewegen, minder licht etc. In het voorjaar ontstaat er meestal vanzelf de behoefte om ons te ontdoen van het oude en de dingen in een ‘nieuw daglicht’ te plaatsen. De ‘voorjaarskriebels’ slaan toe.

Dit merkte ik ook in mijn eigen leven.

Nu mijn kinderen het huis uit zijn en heel wat ‘oude jassen’ hebben achter gelaten, grijp ik dit seizoen m’n kans. Zakken vol kleding, speelgoed en videogames hebben de kringloopwinkel inmiddels bereikt.

En wat een verschil in huis! Alsof het ook energetisch “lichter” is geworden, eenvoudiger en ruimer. En hoe heerlijk is het als je je daar mee kunt omgeven. Dit doet meteen ook iets voor je psyche. Rust en ruimte, ook voor nieuwe ideeën: ik vroeg me af wat ik zelf zou kunnen gaan veranderen in 40 dagen.

Het werd het voornemen om iedere dag een aantal yoga-oefeningen te doen en daarnaast dagelijks rustmomenten voor mezelf in te bouwen. De ene dag gaat dat vanzelf, de andere dag moet ik al m’n energie en moed bijeen verzamelen. Maar ondertussen zit ik op dag 25 en is het mijn doel door te gaan tot dag 40. Nu al levert dit veranderde patroon positieve effecten op. Ik voel me energieker, meer gefocust en merk dat ik dingen tegelijkertijd met meer gemak en ontspanning doe.

Hoe leuk en eenvoudig is dat!

Wie weet kan ik je met deze blog inspireren ook iets op te pakken waar jij een periode van 40 dagen iets aan wilt veranderen. Een suggestie is bijvoorbeeld om de zonnegroet-serie iedere dag te doen. Of om iedere dag minstens 10.000 stappen te lopen of een kleine aanpassing in je eetpatroon aan te brengen.

Voor meer inspiratie ben je van harte welkom tijdens de yogalessen.