Ademworkshop

Steeds vaker wordt erkend dat "goed ademen" bijdraagt aan een goede gezondheid, meer rust, en ook leidt tot betere prestaties. "Wie goed ademhaalt, presteert beter. Ademhaling is de toegangspoort tot een betere fysieke, emotionele en mentale staat" (Trouw, d.d. 27-3-23). Ademlink biedt de mogelijkheid om werknemers te laten kennismaken met de 'kracht van ademen' via een ademworkshop op maat.

Ademklachten op de werkvloer

Ademklachten worden vaak niet herkend. Ten gevolge van (langdurige) spanning/stress reageert de adem. Het aantal ademteugen per minuut neemt bijvoorbeeld toe, net als de hartslag, bloeddruk en spierspanning. Ook allerlei andere klachten kunnen met de adem te maken en leiden tot een algeheel gevoel van malaise. Soms leidt dit er toe dat werknemers voor langere tijd met ‘vage klachten’ in de Ziektewet thuis zitten.

Bewustwording van adem

Op het moment dat je je bewust wordt van ‘ademen’, ontstaat er een krachtig middel om tijdig iets te doen aan zowel je fysieke als mentale gesteldheid. In praktijk blijkt dat veel mensen vooral “in hun hoofd” aanwezig zijn en er veel minder aandacht is voor het lichaam. Door middel van de adem kun je veel informatie krijgen over zowel je lichaam als je gedachten. Beiden hangen samen. Dit maakt het mogelijk om meer “zelf te reguleren” op het moment dat je via de adem duidelijke ‘alarm signalen’ krijgt. Soms is het lichaamsbewustzijn zo laag, dat mensen lange tijd over hun grenzen heen gaan, met alle gevolgen van dien. Met hulp van ademoefeningen kun je eerder ingrijpen.

Ademworkshop op het werk

Een ademworkshop kan ondersteunend zijn aan een gezonde leefstijl, een gezonde werkstijl. Praktische ademoefeningen te integreren in iedere werksituatie. Door de oefeningen ontstaan er soms ook nieuwe inzichten over omgang met- en aanpak van problemen.

Aandacht voor ademen kan een investering zijn in het verzuimbeleid.

In overleg met een bedrijf kan er een programma op maat gemaakt worden met modules over: ademen eventueel aangevuld met modules yoga, mindfulness en ontspanning.

Inhoud workshop

  • (Adem) Oefeningen afgestemd op werknemers, individueel of in een groep.
  • Methode van Dixhoorn.
  • Praktische oefeningen, te integreren in iedere werksituatie.
  • Ontspanningsoefeningen.
  • Zelfregulatie.
  • Procesbenadering.

“Een kleine verandering in je adem, kan het begin zijn van een grote verandering in je leven”.