In mijn vorige blog beschreef ik het gemis van een hond bij het wandelen. Zonder hond bleek er ineens nauwelijks een reden en al helemaal geen noodzaak meer tot wandelen.

In de afgelopen periode ben ik toch met regelmaat blijven wandelen, zonder hond.

Een heel andere ervaring.

Allereerst kwam ik er achter dat ik meestal totaal niet mindful wandel. Ik loop van A naar B, met een bepaald doel en word daarbij vaak volledig in beslag genomen door mijn gedachten. Soms heb ik dan een heel stuk gelopen, zonder te merken wat ik onderweg allemaal tegen kwam. Een enkele keer kan ik me zelfs de route niet meer herinneren, doordat ik zo in gedachten verzonken was.

Mindful lopen is daarom een uitdaging geworden, met iedere stap aanwezig zijn in het moment!

Maar hoe doe je dat? Hoe zet je de gedachten op een lager pitje? Een aantal suggesties:

  1. Allereerst door alle zintuigen te openen: de geuren op te snuiven, de vogelgeluiden te horen, de wind, regen en zon te voelen op je huid, alle kleuren en vormen in je op te nemen. Om je zelf te focussen op één van de zintuigen, kun je je bijvoorbeeld eerst 5 minuten je helemaal richten op de geluiden en daarna op de andere zintuigen. Bij het luisteren gaan je gedachten vast weer snel met je “aan de loop”. Je hoort een vuurwerk knal in de verte en…..je vult al weer allerlei dingen in. De kunst is om het geluid te horen en er verder niet lang bij stil te staan.
  2. Een andere manier van lopen is het koppelen van je adem aan het wandelen. Eerst voelen hoe je ademt, in welk tempo. Misschien merk je op een gegeven moment dat er een koppeling is tussen de adem en het aantal stappen. Door in je hoofd mee te tellen, richt je opnieuw je aandacht en doorbreek je de stroom van al je gedachten. Door langzamer te gaan lopen, ga je meestal ook langzamer ademen en breng je je hele lichaam in een trager en daarmee rustiger ritme.
  3. Het ritme van het wandelen kun je ook laten terugkomen in een beweging van je handen. Binnen de yoga spreken we van mudra’s. Dit zijn bepaalde gebaren die je met de hand maakt. Ook deze kun je zelf bedenken. Bijvoorbeeld met iedere stap tik je met je duimen een andere vingertop aan van dezelfde hand. Het vergt concentratie en aandacht. Maar ook dat haalt je weer uit je gedachten en brengt je naar het moment.
  4. Tijdens het wandelen kun je ook een mantra gebruiken. Binnen de yoga zijn er talloze mantra’s in het Sanskriet. Voor ons een onbegrijpelijke taal. Toch kunnen alleen al de klanken van woorden iets in je veranderen. Veel gebruikte mantra’s binnen de yoga zijn bijvoorbeeld: So ham, Ohm, Ram. Maar het is ook heel leuk om zelf een woord of zin te bedenken dat je met regelmaat tijdens het wandelen herhaalt. Als je taalgevoelig bent kun je proberen iets te bedenken dat past bij het ritme van je stappen.
  5. Lopen kun je ook heel bewust doen door iedere verandering te voelen in je voeten. Wanneer til je je hiel op, de hele voet? Wanneer zet je de voet weer neer? Hoe voelt de ondergrond onder de voeten? Deze manier van lopen vergt veel van je concentratievermogen. Het lastige buiten is dat je snel afgeleid wordt door de dingen om je heen. Deze manier van lopen leent zich dus ook heel goed voor een wandeling binnenshuis!

Vrijwel iedere dag ontdek ik weer nieuwe manieren om het mindful wandelen en in praktijk te brengen. Mocht je zelf ook nog goede tips hebben, laat het weten!

“The miracle is not to walk on water. The miracle is to walk on the green earth, dwelling deeply in the present moment and feeling truly alive.”

 Thích Nht Hnh