Een blog over adem en ontspanning.

Eigenlijk zit in die twee woorden alles waar het bij Ademlink over gaat.

Ademen en ontspannen, het klinkt zo eenvoudig, maar blijkt in de praktijk soms zo moeilijk.

Het ademen lijkt gemakkelijk, je hoeft er niets voor te doen. Je lichaam ademt, of je er nu bij stil staat of niet, het gaat vanzelf. Maar hoe je ademt, hangt voor een groot deel af van dat tweede woordje: ontspannen, klinkt eenvoudig, maar is dat niet altijd.

Het woordenboek (van Dale) geeft op twee manieren uitleg aan het woord ‘ont-spannen’:

  1. Losmaken dat wat gespannen is
  2. Door afleiding tot rust laten komen

Door te ontspannen, maak je los dat wat gespannen is.

Klinkt simpel. Maar de vraag is: hoe doe je dat?

Op welke manier zoek jij ontspanning?

Als ik deze vraag stel aan mensen in mijn praktijk krijg ik uiteenlopende antwoorden van: Tv kijken, sporten, reizen, yoga, sauna tot slapen etc.

Soms is het bij mensen nog niet opgekomen dat ze ook werkelijk ontspanning in hun leven nodig hebben. Soms is de spanning in hun leven chronisch geworden en daardoor voor hen niet meer voelbaar of waarneembaar. Pas bij kleine oefeningen blijkt dan ineens dat de adem stokt of onvoldoende is om een beweging te ‘begeleiden’. De spanning heeft zich soms letterlijk vast gezet in het lichaam. Een gebied waar je die spanning gemakkelijk waarneemt is bijvoorbeeld in het schouder- of kaakgebied. Door je er bewust van de zijn, kun je de spanning soms met aandacht loslaten.

Ook door afleiding kun je tot rust en ontspanning komen. Vaak worden we in ons leven zo in beslag genomen door een probleem, zorgen, tegenvallers dat het hele lichaam zich onbewust aanspant en de adem hierdoor in een ander ritme komt. Door andere dingen te gaan doen, kom je in een andere ‘modus’. Je leidt in ieder geval je gedachten af en ervaart weer nieuwe dingen waardoor je je weer ‘verfrist’ en ontspannen kunt gaan voelen.

De derde manier, die niet door de Van Dale wordt genoemd is: ‘het zijn in dit moment’. Het hier zijn zonder iets te willen, te moeten of te doen. Getuige te zijn van ieder moment. Simpel toch? Maar hoe vaak doen we dat op een dag? Hoe vaak is de dag al weer ten einde zonder dat je er even bewust bij hebt stil gestaan? Voor mij is dat moment van ‘stil staan’ vaak wanneer ik voor het eerst buiten kom. Even stilstaan bij de lucht, het licht, de geluiden, de schoonheid van de natuur.

Ontspannen: het lijkt zo simpel en vanzelfsprekend. Toch nemen we er zo weinig tijd en aandacht voor. Soms weten we zelfs niet meer wat ontspannen is en leven we gewoon door op de adrenaline die ons leven in volle vaart houdt.

Wie weet kun jij ook weer meer ontspanning in je leven gebruiken?

Tijdens mijn Yoga-lessen en ademtherapie geef ik handvatten om te ontspannen zowel door: los-maken, afleiding als door het aanwezig zijn in ieder moment.