Ademtherapie bij hyperventilatie

Wat is hyperventilatie?

De letterlijke betekenis van het woord hyperventilatie is: te veel ademen. Je ademt te veel zuurstof in en te veel koolzuur uit. Hierdoor zakt het koolzuurgehalte in je bloed, waardoor allerlei lichamelijke klachten kunnen ontstaan.

Hierbij kun je o.a. denken aan: benauwdheid, pijn op de borst, hoog en snel ademen, tintelingen in de vingers, duizeligheid, slaapproblemen, hoofdpijn, opgeblazen gevoel in de buik, gespannen gevoel.

Chronisch of acuut

Hyperventilatie kan een onderdeel van je hele ademsysteem zijn geworden. Je hebt niet meer in de gaten dat je eigenlijk voortdurend meer ademt dan nodig.

Het koolzuurgehalte gaat daardoor blijvend omlaag met alle gevolgen van dien.

Er kan ook sprake zijn van acute aanvallen, waarbij de klachten plotseling optreden.

Kom langs en maak kennis met de voordelen voor u!

Je gedachten en gevoelens

Tijdens de behandeling besteden we ook aandacht aan factoren die maken dat jij je gespannen voelt. In welke situaties ervaar je stress? Hoe ben je daar tot nu toe mee om gegaan? Wat dacht je? Welke gevoelens en reacties riep het op? Zijn er andere manieren?

De behandeling biedt mogelijkheden om anders met die spanning om te gaan. Er worden oefeningen aangereikt waarmee je de spanning direct kunt verlichten en mogelijkheden om op een andere manier met de situatie om te gaan.

De oefeningen helpen je om dingen in je leven te verhelderen en in een gesprek te verwoorden.

AdemLink - Ademtherapie bij hyperventilatie - V1

Angst

De klachten leiden soms tot geestelijke spanning, tot angstige gevoelens en gedachten. Wat als……..(merk je op waar je nu meteen aan denkt?)

Die spanning is van invloed op allerlei processen in je lichaam en daarmee ook op de adem. Door angst, verhoogt je hartslag en bloeddruk en versnelt je adem. Hierdoor nemen de klachten verder toe en kom je in een vicieuze cirkel terecht.

Je lichaam

Door oefeningen te doen ontspant je lichaam zich. Soms doen we hele gerichte adem- oefeningen. Soms is het juist beter om op een indirecte manier je adem tot rust te brengen. Tijdens de behandeling kijken we wat voor jou het beste werkt. Doordat je lichaam tot rust komt, zullen ook je gedachten weer kalmer worden.

Menu