Zo’n 60 spreekwoorden bevatten het woord ‘voet’, denk aan: iets voor ’t voetlicht brengen, aan iemands voeten liggen, een wit voetje halen, iets voetstoots aannemen…

Voeten, we gebruiken ze iedere dag zonder er bij na te denken. De voeten staan letterlijk aan de basis van ons lichaam. Een interessant gegeven. Ze helpen ons met “aarden”, brengen ons in contact met de ondergrond, vormen ons fundament.

Aandacht voor je voeten helpt om “uit je hoofd” te komen. Je laat de energie letterlijk zakken naar omlaag. Dit helpt je om ‘te landen’, om helemaal aanwezig te zijn in dit moment, op dit stukje van de aarde.

De voeten vormen zo’n belangrijk deel van ons lichaam. Maar hoe vaak staan we er bij stil? Ben je je er bijvoorbeeld van bewust hoe je voeten staan en bewegen? Als je staat, staan de tenen dan naar elkaar toe of juist uit elkaar? Als je loopt, plaats je dan eerst je voorvoet of je hiel? De moeite waard om je voeten af en toe eens ‘op de voet te volgen’.

Door jarenlange yoga beoefening ben ik me er van bewust geworden hoe belangrijk de stand van je voeten is voor je hele lichaamshouding. De manier waarop je voeten op de grond staan, bepalen ook de stand van je bekken, heupen, wervelkolom, zelfs de stand van je hoofd en nek. Dit is bijvoorbeeld te merken op het moment dat je hogere hakken draagt en daarmee je hele lichaam in een andere positie brengt.

De stand van de voeten is ook een stuk lichaamstaal. Mensen die bijvoorbeeld genoeg hebben van een gesprek, zetten de voeten vaak al in de ‘vertrekrichting’. Grappig om eens op te letten in een zaal waar mensen met elkaar in gesprek zijn.

Tijdens de yoga is de stand van de voeten mede bepalend voor de uitvoer en ook het ervaren van de houdingen. Om je meer bewust te worden van de voetzolen is er een oefening om staand over de voetzolen te rollen van voor naar achter of van links naar rechts. Daarna merk je vaak meteen dat je steviger staat en dat de balans in je lichaam is verbeterd.

Er is nog veel meer te vertellen over- en te voelen in de voeten. Wil je dat ervaren? Altijd welkom voor een proefles yoga.