De warmte zorgde de afgelopen week voor een nieuw fenomeen: “afkoel TV”. Op RTV Oost werden 24 uur per dag beelden getoond van winterse plaatjes: inclusief ijsvlakten en bevroren neuzen. “Alleen al het bekijken van deze historische koude beelden zorgt voor een verkoelend effect”

Een interessant verschijnsel: door te denken aan kou, lijkt het minder warm.

Binnen de yoga en ademtherapie wordt soms ook met dit principe gewerkt. Feitelijk gaat het om een visualisatie. Door bijvoorbeeld alleen al te denken aan de zee, het strand en ‘t geluid van golven, verandert er van alles in je lichaam. Soms merk je dit meteen doordat je spierspanning verlaagt. Door dit soort gedachtes komen er allerlei stofjes in je lichaam vrij die rustgevend werken.

Je kunt visualisaties ook bewust inzetten om bepaalde bewegingen beter onder de knie te krijgen. Topsporters gebruiken de techniek door een bepaalde beweging van tevoren helemaal in het hoofd voor te stellen. Daarna gaat de uitvoer ervan ook echt soepeler.

Je kunt dit zelf uitproberen door bijvoorbeeld je arm eerst op schouderhoogte naar voren weg te strekken. Daarna draai de arm, op zelfde hoogte, weg naar achter. Laat je hoofd mee draaien. Kijk hoe ver je komt. Doe het dan nog een keer, maar dit keer in je hoofd, stel je de draai helemaal voor. Herhaal daarna in het echt. Verschil?!

Met andere woorden: Hoe krachtig is de invloed van ons denken! Onze gedachten zijn niet alleen bepalend voor wat we zeggen, maar ook voor wat we doen en dan vooral ook voor hoe we dingen doen!

Dit wetende is de volgende vraag: Hoe zou je in jouw leven de dingen willen doen? En daaropvolgend: Hoe zou je willen zijn? Hierbij kan het gaan om simpele yoga-houdingen, maar ook om je ‘state of mind’, je wensen en verlangens voor de toekomst. Kun je je bijvoorbeeld voorstellen dat je totaal ontspannen en geweldloos door het leven zou gaan? Hoe reageer je dan op sociale druk? Een deadline of op agressie?

Ergens in ons is een wijsheid die het allemaal al lang weet. Het enige wat we hoeven doen is ernaar te luisteren en er bij stil staan. Probeer het eens, bij yoga of ademtherapie.