December is een drukke maand. Zelfs dit jaar, nu we door de Corona tijd veel meer thuiszitten. De laatste cadeautjes worden (online) gekocht, kerstmaaltijden ingeslagen en er wordt volop nagedacht over hoe elkaar toch nog te ontmoeten.

 

Kortom misschien is het wel “topdrukte” in je hoofd. Hoe maak je je hoofd weer leeg? Hoe kom je weer bij rust en ontspanning?

 

Afleiding

Een manier is het zoeken van afleiding. Dit kan bijvoorbeeld door te gaan lezen, TV kijken, door iets te gaan doen, te wandelen of te gaan sporten.

 

Niets doen/rustmomentje

Iets wat je ook kan helpen is juist even helemaal niets meer te doen, tijd en ruimte nemen voor je zelf. Waarnemen dat wat er is. Wat hoor je? Zie je? Voel je?

 

Hoorbaar uitademen

En als je dan lekker zit, adem dan een keer diep in en adem langzaam uit. Je ademt nog langzamer uit door middel van een lange ‘fffff’ via de lippen. Doe dit maximaal 2 keer per rustmoment. Soms is het fijn je voorstellen dat je met die hele lange uitademing, meteen ook alles loslaat wat je op dat moment niet nodig hebt.

 

Vierkantsadem

Zo’n moment van rust, kun je eventueel opvolgen met een ademoefening.

Een hele krachtige is de vierkantsadem:

  • Je ademt in 4 tellen in
  • Houdt de adem 4 tellen vast
  • Adem in 4 tellen weer uit
  • Vervolgens blijf je 4 tellen leeg, en daarna begin je weer opnieuw.

 

In je hoofd tel je mee. Je kunt het tellen aanpassen aan je eigen ademritme. Als je bijvoorbeeld normaal gesproken snel ademt, kun je nu ook wat sneller tellen.

 

Visualisaties bij de vierkantsadem

  • Bij deze oefening kun je je ook letterlijk een vierkant voorstellen. Bij iedere 4 tellen, richt je je op één kant van het vierkant
  • Je kunt je ook voorstellen dat je midden in een vierkant zit. Het vierkant kun je je op de grond voorstellen, als een muurtje of rij bomen om je heen, of als een vierkant van licht of laserstralen, wat er maar in je opkomt.

 

De vierkantsadem in de yoga

In de yoga past deze oefening heel goed bij het eerste chakra gebied. Het chakra, gesymboliseerd door de olifant, met zijn 4 stevige poten. Aandacht voor dit chakra-gebied, brengt je net als de vierkantsadem bij de aarde, de ondergrond. Vanuit je hoofd, zakt je aandacht letterlijk omlaag je lichaam in: richting je benen, voeten en de stabiele ondergrond.

 

Ik wens je alvast hele fijne en ontspannen feestdagen toe!