Ooit zei een docent tijdens een yogales tegen me: ”Kijk naar de uitdrukking van je hand”.

Dat had ik nog nooit gedaan. Ik keek en was verbaasd dat ik ook op deze manier naar mijn handen kon kijken. Handen vormen een directe uitdrukking van alles wat je voelt. In deze yogahouding zag ik mijn hand geopend met de palm omhoog, vingers licht gekromd. Vanaf dat moment werd het een nieuw aandachtspunt tijdens mijn yogabeoefening. Ik ontdekte dat het openen van handen bijdraagt aan meer ruimte in het schouder- nek en borstgebied. Meer ruimte om te ademen. Door de handen weg te strekken, te draaien, verandert soms een hele oefening. Handen die een beweging versterken of juist afzwakken.

In mijn praktijk voor ademtherapie geeft de “uitdrukking van de handen” veel informatie over de hoeveelheid spanning die iemand op dat moment bij zich draagt. In het werken met kinderen ontdekte ik een mooie manier om dat ook door de kinderen zelf te laten ervaren. Op het moment dat je een klankschaaltje in een gespannen hand draagt, verstomt de klank vrijwel meteen. In een ontspannen hand weerklinkt het geluid seconden lang.

Het is boeiend om je handen een tijdje met aandacht te volgen. Wat raak je aan? Hoe raak je het aan? Wat voel je? Wanneer gebruik je je linkerhand, wanneer rechts? En is het ook mogelijk dat gebruik om te draaien? Als je bijvoorbeeld ontdekt dat je de tandenborstel altijd met rechts vast houdt, lukt het dan ook met links?

Het is gemakkelijk om de energie in je handen te versterken door de handen te wrijven. De handen zijn daarna warmer en meestal voel je ook een lichte tinteling in de palmen van de handen. Intuïtief gebruiken we de handen ook bij pijn in het lichaam. Als vanzelf leg je letterlijk  ‘de hand op de zere plek.’

Binnen de yoga werkt men met verschillende energiegebieden. Het hartgebied is er één van. De handen worden gezien als verlengde van het hartgebied. Door middel van de handen kun je letterlijk geven en ontvangen. Een prachtig voorbeeld daarvan is de Namasté groet. Daarbij worden de handen voor het hartgebied samen gebracht door de palmen en vingers te laten raken.

Het woord Namasté komt uit India en kan zowel een gebaar als woord zijn. Het woord Namas betekent in het Sanskriet ‘buiging’, te betekent ‘voor u’. Letterlijk betekent Namasté dus: ik buig voor u. Een stap verder is de betekenis: “het licht in mij groet het licht in jou”.

Vaak wordt Namasté vertaald in een gedicht of vers:

Ik eer die plaats in jou,

waar het hele universum samenkomt.

Ik eer de plek in jou waar liefde, waarheid, licht en vrede heerst.

Wanneer jij in die plek bent in jezelf en ik in die plek in mijzelf,

dan zijn we één.

Namasté!