Al een aantal keer kwam ik de term FOMO tegen, een afkorting voor Fear Of Missing Out. Het woord wordt vooral in verband gebracht met het toenemende gebruik van sociale media.

 

In Australië is er een onderzoek gedaan (http://www.abc.net.au/news/2015-11-08/wellbeing-survey-finds-teens-feeling-left-out-on-social-media/6921780) naar de impact van sociale media op gedrag en welzijn.

Uit het onderzoek kwam naar voren dat één op de twee jongeren (13-17 jaar) het gevoel heeft er niet bij te horen omdat ze op bijvoorbeeld facebook/twitter vrijwel alleen maar succesvolle en mooie verhalen van leeftijdsgenoten lezen, horen en zien.

Vroeger was er telefonisch contact. Je kon elkaar horen. Maar nu zien we scherpe foto’s aangevuld met indrukwekkende teksten en filmpjes. Hierdoor is de impact van de berichten veel groter geworden.

Volgens onderzoeker Mubarak Rahamathulla opent FOMO de deur naar gevoelens van angst en depressie. “Dit probleem speelt overal ter wereld. Een toename van de tijd achter een beeldscherm gaat gepaard met een toename van stress en depressie.”

Consumenten psycholoog Adem Ferrier zegt dat mensen hun eigen leven via de sociale media gaan vergelijken met dat van hun vrienden. “Hierdoor kunnen ze het gevoel krijgen dat wat zij doen en beleven saai en in ieder geval ook minder leuk is dan wat hun vrienden mee maken. Dit kan zo ver gaan dat mensen uiteindelijk niet meer blij en tevreden zijn met hun eigen leven.” Overigens komt FOMO ook bij volwassenen voor, het sterkst in de leeftijdsgroep 18-35 jaar.

Eerlijk gezegd kijk ik er niet raar van op. Als je alleen al kijkt naar het mobiele telefoongebruik in een willekeurige stad of trein in Nederland. Natuurlijk wordt de telefoon niet alleen gebruikt voor sociaal gebruik maar ook als middel om snel even iets op te zoeken, muziek te luisteren enzovoort. De mogelijkheden zijn ongekend en dat is ook fantastisch. Maar iedere keer brengt de gebruiker de aandacht telkens naar een soort “werkelijkheid op een schermpje”, naar iets buiten zichzelf.

Als yogadocent zou ik hieraan willen toevoegen dat mensen daardoor tijdelijk het contact met zichzelf kwijtraken. Als je vele uren per dag op deze manier doorbrengt, vervreemd je op den duur van je eigen lichaam en gedrag. Ook dat kan  leiden tot angst en onzekerheid.

Maar er is gelukkig een oplossing bij een overdosis aan ‘scherm-gebruik’: zet gewoon alle apparatuur een tijdje uit, vliegtuigstand klaar. In plaats van de fear of missing out wordt het dan de fun of missing out! Lekker doen waar je zin in hebt: TV kijken, eten, wandelen, krant lezen zonder aanvullende berichten! Steeds vaker zie ik mensen in mijn omgeving heel bewust de knop uit zetten: een paar uur of misschien wel een hele dag “social media-vrij”. Wat doet het met je?

Overigens zijn er tegenwoordig ook “back to basic-vakanties” waar je heel veel moet betalen om even internet-vrij te mogen leven! Tel uit je winst met het internet thuis al uit te zetten!

Als je die stap te groot vindt, bestaat er nu ook een leuke app (https://inthemoment.io). De app kan per dag precies bij houden hoe lang je online bent. Je kunt hem instellen op de duur die je wenst.

En dan…waardering voor je eigen leven, voor wat er zich nu in je leven afspeelt. Kijk eens waar je nu bent, wat er op dit moment aan schoonheid of bijzonders te bewonderen is. Ver hoef je daar voor niet te gaan. De schoonheid en kracht ligt in jezelf, zonder dat je daar iets voor hoeft te doen, voor hoeft op te zoeken of voor hoeft aan te klikken. Alles wat je nodig hebt, is al aanwezig in dit moment.

Klinkt het je allemaal wat vaag in de oren? Kom dan eens een proefles yoga volgen: 90 minuten social-media-vrij!