Blog

Vorige week was ik op pad met een aantal natuurliefhebbers. We waren op zoek naar paddenstoelen maar verwachtten er weinig te vinden, omdat het zo lang droog geweest was. Tot dat we even de tijd namen om echt te kijken. Van wandelen gingen we over naar stilstaan. Vervolgens, met de knieën in het mos, ging er een wereld voor ons open. Binnen een straal van ca 3 m2 om ons heen, ontdekten we zeker zo’n 7 verschillende paddenstoelen. Wonderlijke creaties van de natuur, niet alleen qua kleur, geur, maar ook zeker qua vorm. Zowel de boven- als onderkant van de “hoed” bleken ware kunstwerkjes. Alles perfect op elkaar afgestemd en met elkaar in verbinding.

Ineens zag ik een parallel met ons dagelijks leven. Hoe vaak lopen we ook niet gewoon door, al weer op weg naar het volgende, zonder het huidige moment helemaal in ons op te nemen.

Door met gedachten in de toekomst, of juist bij het verleden te zijn, ben je niet in het moment en mis je de dingen die er nu werkelijk in je leven plaats vinden. Net als de paddenstoelen zie je misschien vele kostbare momenten over het hoofd.

Even de tijd nemen, doet je de dingen ontdekken en werkelijk voelen. Een voorbeeld: als je gedachteloos en volledig op routine je warme maaltijd eet, zal je nauwelijks iets proeven en er misschien ook niet van genieten. Op het moment dat je met aandacht het voedsel tot je neemt, proef je misschien in één hap verschillende smaken, voel je de structuur van het eten en misschien zelfs de reactie van je lichaam erop en merk je ook aan welk eten je werkelijk behoefte hebt.

Ook yoga-oefeningen gaan pas werkelijk iets betekenen als je ze met aandacht doet. Yogaoefeningen doen vanuit automatisme, lijkt eerder op een soort gymnastiek. De bewegingen krijgen een totaal andere impact op het moment dat je probeert te volgen hoe je lichaam reageert. Veranderingen vinden plaats in je spieren maar gelijktijdig veranderen ook je emoties, je gedachten en je adem.

Terug naar de natuur. Iedere keer als ik word verrast door de schoonheid ervan, herinnert me dat ook aan de schoonheid van ieder mens. Ooit de schoonheid in de weerspiegeling van het zonlicht gezien in iemands haar of ogen? Zo’n  stralende glimlach? Net als in de natuur hangt alles met elkaar samen. Als je bijvoorbeeld je voet iets anders neerzet tijdens het lopen, verandert dat je hele houding. Als je iets verandert in je eetpatroon, verandert er iets in de samenstelling van je lichaam, in je adem, in hoe je je voelt. Bijzonder ook om waar te nemen dat je je lichaam perfect functioneert, zonder dat je erover hoeft na te denken. Je ademt vanzelf, het eten wordt vanzelf verteerd, als je een wondje hebt geneest het vanzelf. Eigenlijk zijn we, net als de natuur, een groot wonder.