Sinds een jaar volg ik een opleiding tot natuurgids bij het IVN (Instituut voor Natuureducatie en duurzaamheid). Hierdoor ben ik anders naar de natuur gaan kijken.

De natuur is me nog meer gaan verbazen, ik ben nog dieper geraakt door de schoonheid ervan.  Wat er ook in de wereld gebeurt, die ongereptheid is er. Iedere dag opnieuw, als je er de tijd even voor wilt nemen.

Door letterlijk stil te staan bij iets uit de natuur, kan iets kleins ineens super bijzonder worden. Neem in deze tijd bijvoorbeeld de groei en bloei van de mossen. Een onderwerp waar ik me in m’n hele leven nog nooit in had verdiept. Tot de mossenexcursie van een paar weken geleden. Ik had er vooraf duidelijk zo m’n vraagtekens over. Wat valt er nu te zien aan een mosje? Nu zie ik in, dat ik mezelf door dat oordeel jarenlang van een prachtig stukje natuur heb onthouden.

Op een paar vierkante meter kunnen soms meer dan 10 verschillende mos soorten groeien. Als je er op “in zoomt”, ga je steeds meer zien. Eerst lijkt mos alleen maar groen, maar dan zie je verschillende kleurschakeringen, vormen en soms ook minuscule insecten, regendruppels etc. Als je er met een loep naar gaat kijken, wordt een klein mosje vanzelf een groot wonder. Alsof je je ergens onderwater in een koraalriffengebied bevindt.

Moraal van het verhaal? Het loont om af en toe eens stil te staan en dingen van dichtbij te bekijken. Dat hoeft helemaal geen mosje te zijn, maar kan ook je blijdschap of verdriet over iets zijn, een yogahouding die je heel moeilijk vindt of juist heel gemakkelijk. Je zou ook gewoon eens kunnen kijken naar je adem, zonder iets te veranderen, zonder oordeel. Hoe adem je in, hoe weer uit? Zijn er dingen die je opvallen of juist niet? Door het stilstaan, de aandacht wordt ook daarin de schoonheid zichtbaar.

Natuurlijk heeft iedereen zo z’n eigen onderwerpen om de aandacht op te richten. Maar wat het ook is, een onderwerp ga je pas echt beter zien als je even de tijd neemt, het je volle aandacht geeft en de verwondering toe laat, kortom: er bij stil staat. Natuurlijk weten we dit ook allemaal wel, maar blijkbaar zijn kleine wake-up calls soms weer even nodig (anders zat je dit nu niet te lezen :-).

De schoonheid van het leven ligt voor ons allemaal voor het oprapen. In welke dingen zie jij die puurheid terug? Wat zou jij eens onder een loep willen nemen? Door aan yoga en/of ademtherapie te doen, worden de contouren vanzelf duidelijker. Daarna is het een kwestie van inzoomen.