Soms kan iets alledaags je flink aan het denken zetten. Zo verwachtte ik een snelle overgang naar Windows 10.

Boeddhisme

In het Boeddhisme zegt men dat je je zelf vooral leert kennen door in te zien hoe je reageert op dagelijkse gebeurtenissen. Dat zegt meer over je dan je achtergrond in opleiding, beroep of maatschappelijke status. We hebben het hier over mindfulness.

Mijn reacties waren nogal confronterend op het moment dat ik ze ook echt wilde zien.

Computergebruik

Vol goede moed was ik van plan na de vakantie m’n administratie bij te werken, een fotoboek te maken, m’n nieuwe website te lanceren etc.

M’n zoon wees me op de gratis update. “Gewoon effe doen mam”. Tuurlijk goed plan! Effe op wat knoppen drukken, dan gaat de rest vanzelf. En inderdaad gebeurde er van alles vanzelf. Alsof van ‘hoger hand’ ineens bestanden werden gescreend, toegevoegd en verwijderd. M’n back-up was helaas alweer een tijdje geleden.

Reactie

Mindful onderging ik de gevoelens van machteloosheid, hulpeloosheid overgaand in frustratie, vermoeidheid en na verloop van tijd zelfs boosheid en pure woede.

Na een aantal dagen van steeds maar weer proberen, installeren, uitproberen zonder resultaat, kwamen er  onvermoede krachten in me naar boven en had het een haar gescheeld of de computer was in z’n geheel tegen de muur uiteen gespat.

Geduld. O ja, wat was dat ook al weer? Adem en ontspan! Tja maar wanneer en hoe dan?

Knop om

Toen uiteindelijk m’n gehele mailprogramma met inhoud van het scherm verdween, werd ik ineens helemaal rustig. Hier was voorlopig even niets meer aan te doen.

Uit met dat ding, morgen weer een dag. Ook bij mij ging de knop eindelijk om.
Ik vroeg me af: In hoeverre wil ik die computer mijn humeur laten bepalen? Simpel: NIET!
Een zo voor de hand liggend inzicht deed me realiseren dat ik het vanaf nu anders wilde aanpakken.
Eerst eens lekker bijslapen.
Het was duidelijk dat ik er zelf niet uitkwam, dus iemand van een helpdesk zou me nu toch echt moeten gaan helpen. Ik besloot me niet langer met een kluitje in het riet te laten sturen.

Na een korte wachttijd werd ik geholpen door een vriendelijk jonge man. M’n toon was duidelijk. Binnen no time had een expert m’n scherm, op afstand, overgenomen. Hij veranderde wat instellingen, zette er een perfect mailprogramma op en daarmee waren in hooguit 10 minuten alle problemen opgelost!

Conclusie:

Door je bewust te worden van je reacties, ontstaat er inzicht in hoe je met iets omgaat. Op het moment dat je daar van een afstand naar kunt kijken, ontstaat er ruimte. In die ruimte ligt vaak ook de oplossing van een probleem besloten.