Onlangs bezocht ik een prachtige plek: een meertje in de open natuur. Het was een warme dag. Er waren volop mensen, kinderen, bootjes, zwemmers aanwezig. Een en al geroezemoes en activiteit. Naarmate de avond naderde, werd het er steeds rustiger en stiller. Al gauw kwamen in het meertje de eerste eenden tevoorschijn, zag ik libellen vlak boven het wateroppervlak vliegen en pas nu ontdekte ik ook de madeliefjes in het gras. In de lucht cirkelden een aantal buizerds gestaag rond. Wat een verschil met een paar uur eerder.

Van hectiek naar rust. En blijkbaar is die rust noodzakelijk om andere dingen te kunnen zien, om de werkelijke natuur zichtbaar te laten worden.

Bij de ademtherapie zoeken we die rust bewust op. We nemen de tijd om te gaan zitten, aanwezig te zijn om te ontdekken wat er op dat moment ‘tevoorschijn’ komt. Net als de eenden in de vijver.

Mensen die voor het eerst met ademtherapie beginnen, ontdekken vaak dat ze bepaalde lichaamsdelen aangespannen houden, bijvoorbeeld de schouders of de kaken. Als je je daar eenmaal van bewust bent, kun je die spanning meestal ook weer loslaten.

Soms ontdek je dat je chronisch spanning vasthoudt. Er is dan meer tijd nodig om daar verandering in te brengen. Die spanning kan al langere tijd geleden zijn ontstaan en zich hebben vastgezet in je lichaam. Er kan ook een bron van spanning in je huidige leven zijn, waar je jezelf voortdurend mee identificeert of door aangesproken voelt. Je daarvan bewust worden kan een gevoel van vrijheid en ruimte opleveren.

Rust kan ook ruimte geven aan allerlei emotionele factoren zoals verdriet, woede en angst. Door alles er te laten zijn, niet langer weg te drukken of oplossingen elders te zoeken, ontstaat er vanzelf meer ruimte, vertrouwen en ontspanning.

De adem speelt bij al die processen, vrijwel onzichtbaar mee. Bij ademtherapie blijkt hoe subtiel de adem reageert op alles wat we doen en denken! Door de aandacht te verleggen naar de adem, krijg je binnen de kortste tijd een “schat aan informatie”. Wil je dit onder professionele begeleiding eens ervaren, maak dan een afspraak voor een kennismakingsgesprek over wat ademtherapie voor jou kan betekenen