In het voorjaar lijkt in de natuur alles weer van voor af aan te beginnen. Volop nieuwe energie!

Inspirerend, ook voor de mens.

Binnen de yoga wordt vaak gesproken over energie of ook wel Prana. Het begrip komt uit het Hindoeïsme. In China heeft men het over de Chi en in de Japan over de Ki.

Bij zowel Prana, Chi als Ki gaat het over energie. De uitleg  is verschillend per traditie. Binnen de yoga definieert men Prana ook wel als vitale levenskracht. Door te ademen neem je energie op die zich via je bloedvatenstelsel verspreidt tot in al je lichaamscellen.

Klinkt geweldig, maar wat houdt dat nu eigenlijk in, die Prana, die energie? Het lastige van dit soort energie is dat ze niet zichtbaar is en daardoor ook niet meetbaar. In deze tijd van ‘meten is weten’,  is dat een lastig gegeven. Het is niet voor niets dat  de kennis over Prana, Chi en Ki is ontwikkeld in een ver verleden.  Destijds viel er nog niet veel te meten, maar des te meer te voelen. Gelukkig is ook nu die energie heel goed op te merken, als je er een beetje moeite voor wilt doen.

Door met ‘open aandacht’ je lichaam waar te nemen, valt er absoluut veel te ontdekken op energie gebied. Energie wordt voelbaar doordat je er de aandacht naar toe brengt. Als je bijvoorbeeld een tijdje met je aandacht bij je hand blijft, ga je vanzelf allerlei dingen in je hand voelen: tintelingen, prikkelingen of warmte verschil. Het is zelfs zo dat als je je langere tijd op één hand concentreert, de temperatuur in die hand toeneemt. Aristoteles verwoordde dit principe als volgt: Alles wat je aandacht geeft, groeit!

In China was men er al eeuwen geleden van overtuigd dat er in het lichaam een soort banen van energie lopen: de meridianen. Hoewel de meridianen wetenschappelijk nog niet duidelijk zijn aan te tonen, wordt er in de Chinese ziekenhuizen sinds mensenheugenis mee gewerkt. Ze vormen onderdeel van de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG). Als je in China in een ziekenhuis terecht komt, mag je als patiënt zelf aangeven of je een behandeling volgens de reguliere zorg wilt of op basis van de TCG. In ons land ondenkbaar!

Ook binnen de yoga spreekt men van energiebanen. Ze worden nadi’s genoemd. In de oude yoga teksten wordt melding gemaakt van wel zo’n 72.000 grotere en kleinere energiekanalen. Een aantal zeer centrale nadi’s loopt langs de wervelkolom.

Natuurlijk is het mogelijk dat de energie doorstroming in je lichaam ergens wordt geblokkeerd. Dit kan voelbaar worden doordat je bijvoorbeeld een ijskoude hand krijgt of knallende hoofdpijn.

Door yoga oefeningen te doen, verspreidt de Prana zich weer beter over je lichaam. Technieken die daarvoor worden gebruikt zijn asana’s (= yogahoudingen), aandachtsoefeningen en ademhalingstechnieken.

Regelmatige yoga beoefening draagt dus bij aan het vergroten van je vitaliteit. Wie weet wil je dit ook zelf eens ervaren. Tijdens een yogales of bij een ademoefening. Van harte welkom!