Als je ontspannen bent, gaat glimlachen vanzelf en als je glimlacht word je vanzelf meer ontspannen en minder gestrest.

Wat is een glimlach eigenlijk?

Het is een soort glimp van het voluit lachen. Door te glimlachen ontspannen verkrampte spieren zich. Misschien heb je er nooit bij stil gestaan, maar als je glimlacht, dan trekken je mondhoeken zich iets op en komen verder uit elkaar te staan. En als je gezicht ontspannen is, lachen je ogen automatisch mee en wordt de afstand tussen de buitenste ooghoeken iets groter. Als je ogen zich ontspannen, worden je gedachten vanzelf rustiger.

Effect op de adem?

Het fysieke effect is zelfs nog groter, want als je kaken zich door het glimlachen ontspannen, ontspant ook je middenrif- en je bekkenbodemgebied. Je middenrif is eigenlijk je grootste ademspier. Door ontspanning in dat gebied, verandert ook je adem. De adem wordt rustiger en zal over het algemeen wat meer “zakken” in je rompgebied. Je adem vindt meer ruimte in je hele romp, door de ontspanning van je spieren. Fysiek gebeurt er dus ontzettend veel door alleen maar een kleine glimlach.

Endorfine en adrenaline

Door te glimlachen maakt je lichaam het stofje endorfine aan. Hierdoor ga je je vanzelf meer ontspannen voelen. Met glimlachen geef je aan je lichaam eigenlijk een seintje dat alles veilig is. Een teken dat er minder of geen stress is, waardoor je adrenalinegehalte afneemt.

Glimlachen en geluksgevoel

Over het algemeen glimlach je als je je blij of gelukkig voelt. Het grappige is dat de glimlach zelf ook invloed heeft op je geluksgevoel. Dus stel, je voelt je totaal ongelukkig maar glimlacht wel, dan krijgt je lichaam dat signaal toch door, ontspant, maakt stofjes aan waardoor je je vanzelf ook weer gelukkiger gaat voelen.

Uitstraling

Een glimlach doet natuurlijk ook iets met je uitstraling. Door te glimlachen roep je, over het algemeen, ook bij anderen positieve reacties op. Dat heb ik zelf heel sterk gemerkt toen ik voor de klas stond. De kinderen waren altijd een soort spiegel van wat ik zelf uitstraalde. Zo werd een glimlach in de klas ruimschoots beloond met vele glimlachende gezichtjes terug. Een glimlach heeft dus ook een positieve uitwerking op anderen. Trouwens heb je er ooit bij stil gestaan dat de glimlach niet alleen zichtbaar is maar ook hoorbaar? Als je met iemand belt, hoor je een glimlach dwars door alles heen!

Kortom: Geluk en ontspanning doen ons glimlachen en aan de andere kant draagt glimlachen bij aan meer ontspanning en groter geluk!

Bron: http://www.theatlantic.com/health/archive/2012/07/study-forcing-a-smile-genuinely-decreases-stress/260513/

Bron foto: Pixabay

 

Bij elke inademing breng ik rust in mijn lichaam

Bij elke uitademing, glimlach ik

Ik blijf in het moment van het nu

En ervaar het grote wonder van dit moment…

Thich Nhat Hanh