Oefening

Yoga-beoefening, ademoefeningen hebben me veel gebracht. Op de mat merk ik telkens weer hoe je terug kunt gaan naar ‘je basis’. Door allerlei oefeningen ben ik m’n lichaam, spieren, adem, emoties en ook m’n gedachten beter gaan leren kennen. Het geeft me een gevoel van rust en ontspanning.

Dagelijks leven
Ik merk bij mezelf en ook bij cursisten en cliënten dat de grote uitdaging ligt in de toepassing er van in het dagelijks leven. Hoe behoud je de rust, te midden van een verkeersopstopping, een lange wachtrij, een deadline of  andere stresssituatie?

Door alles wat er om je heen gebeurt, ontstaat de neiging om je aandacht telkens weer te verleggen naar buiten toe. Zodra je de aandacht buiten jezelf brengt, kun je het contact met “je basis” verliezen. Alsof je de stekker uit het stopcontact haalt. Zie het beeld van een lamp voor je, die uit gaat zodra het stroomcontact verbroken is

In praktijk betekent dat doorleven op allerlei routines, zonder dat je nog werkelijk afstemt op je zelf.

Iets wat tegenwoordig heel veel aandacht en energie opslurpt is de tijd die mensen achter een beeldscherm doorbrengen. Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat Amerikanen gemiddeld 8,5 uur per dag achter een beeldscherm doorbrengen (http://tweakers.net/nieuws/59294/amerikaan-brengt-dagelijks-8-komma-5-uur-door-achter-een-beeldscherm.html). Ook door Nederlanders wordt er per dag veel tijd achter een beeldscherm doorgebracht. Zelfs onderweg wordt de mail nog gecheckt en de sociale contacten weer even bijgewerkt. Mensen creëren zo hun eigen virtuele werkelijkheid.

Hierdoor kunnen mensen het contact met zichzelf kwijt raken. Door alsmaar op die buitenwereld gericht te zijn, worden signalen met betrekking tot oververmoeidheid, ziekte soms nauwelijks meer opgemerkt. De spanning bouwt zich ondertussen wel in je lichaam op en uit zich bijvoorbeeld door vermoeidheid, nek- of hoofdpijn. Allemaal signalen om iets te doen aan ontspanning, ruimte en rust voor jezelf. Yoga of ademtherapie kan daar zeker bij helpen.

Aandacht voor jezelf 
Door weer in contact te komen met je lichaam en je adem, breng je ook je aandacht weer terug naar dit moment en naar hoe je je werkelijk voelt. Je adem weerspiegelt alles wat je denkt en doet.

Door de aandacht te brengen naar je adem kun je dus ook opmerken wanneer je rustig bent en ook merken welke gedachte, situatie je onrust en spanning geeft. Bewustwording hiervan is de eerste stap naar verandering. Zodra je bijvoorbeeld merkt dat je heel onrustig wordt van telkens binnenkomende mail, kun je hier iets aan veranderen door te besluiten op vaste tijden de mail te openen.

In het dagelijks leven kun je het bewustzijn van je adem en lichaam dus oefenen.

Aan de ene kant zie je hoe de gebeurtenissen invloed hebben op jou, je lichaam en je adem.
Aan de andere kant ontdek je steeds meer mogelijkheden om ook in stresssituaties rust te vinden in je lichaam. Zo wordt het dagelijkse leven een fantastische mogelijkheid om te oefenen in aandacht voor je zelf zodat je zo relaxed mogelijk door het leven kunt gaan.