Veerkracht

Laatst zei een cliënt tegen me dat ze het gevoel had, na bijna een jaar Corona, nauwelijks enige veerkracht over te hebben.

Haar opmerking bleef bij me.

Want veerkracht, wat is het eigenlijk?

In de van Dale vind ik:

  1. De kracht van een veer;
  2. Soepel, lenig zijn;
  3. De kracht van het lichaam en de geest zich snel weer te herstellen.

KRACHT

De kracht van een veer….tja als ik er over nadenk zijn zowel van invloed: de kracht waarmee op de veer wordt gedrukt, het aantal maal van druk, de duur, als ook de stevigheid van de veer.

Wij mensen hebben de bijzondere mogelijkheid om “terug te veren” bij belasting/spanning. Het zegt iets over onze innerlijke kracht. Hoe stevig zijn we, hoe zeer zijn we opgewassen tegen die “krachtmeting”?

SOEPEL en LENIG

Verrassend vind ik de 2e betekenis: soepel en lenig zijn. Iets wat op vele manieren ontwikkeld en getraind kan worden, zowel fysiek als mentaal. Yoga bijvoorbeeld, is een manier om soepel te blijven of lenig te worden. Yoga kan je helpen om veerkrachtig in de wereld te staan.

HERSTEL VAN LICHAAM EN GEEST

‘De kracht van lichaam en de geest om snel weer te herstellen’.

Iets overkomt je…de veer wordt ingedrukt…en toch kun je weer door, want je veert terug. Naarmate je “soepeler” bent, gaat het terugveren makkelijker. Je bent veerkrachtig.

Niet alleen in je lichaam, maar ook in je geest/denken.

Naarmate iemand ouder wordt, neemt de veerkracht fysiek af. Letterlijk: de botten worden brozer, de gewrichten slijten, de huid rimpelt en spieren nemen af in kracht. Bijzonder vind ik dat juist ouderen, ondanks afnemende fysieke veerkracht, soms een enorme mentale veerkracht laten zien. Denk bijvoorbeeld aan: de Britse oorlogsveteraan Tom Moore (100). Hij werd wereldberoemd door zijn corona-inzamelingsactie. Geweldig hoe de veerkracht van iemand anders kan inspireren!

Veerkrachtig zijn lijkt ontzettend belangrijk voor onze kwaliteit van leven. Want, hoe ziet een leven er uit zonder veerkracht? En wat is er voor nodig om veerkrachtig te blijven/te worden?

In mijn werk als coach, zie ik een aantal overeenkomsten bij mensen die veerkrachtig in het leven staan:

  • Allereerst accepteren ze de omstandigheden waar ze geen invloed op hebben.
  • Ze kijken naar dat waar ze wel invloed op hebben en bedenken daarvoor oplossingen, mogelijkheden.
  • Ze zijn bereid te kijken naar zichzelf. Wat kunnen ze bijdragen aan de oplossing en welke hulp is daarbij eventueel nodig?
  • Veerkrachtige mensen zijn dat meestal niet zomaar, hebben geleerd van lessen uit het verleden. Telkens gereflecteerd op wat hen overkwam, zo objectief mogelijk, zich af gevraagd hoe het anders kon en nemen die wijsheid mee naar nieuwe situaties (Tom Moore : )
  • Mensen met veerkracht, staan overwegend positief in het leven, zijn dankbaar voor de mogelijkheden die er zijn.

Is verminderde veerkracht ook een onderwerp in jouw leven? Wil je er eens over doorpraten, een plan van aanpak maken voor jouw individuele route?

Je bent van harte welkom.