In West Europa is Hatha yoga nog steeds één van de meest voorkomende vormen van yoga.

Het woordje Hatha bestaat uit Ha en Tha.

“Ha” betekent zon

“Tha” betekent maan

Een tegenstelling van dag en nacht, zoals er zovele aanwezig zijn in ieder mens. Dat geldt op fysiek niveau. Denk alleen al aan het verschil tussen een in- en uitademing, je buiten en binnenkant of je linker en rechter lichaamshelft.

Ook op emotioneel niveau zijn er talloze tegenstellingen zoals: vreugde en verdriet, haat en liefde, optimisme en pessimisme, passiviteit en activiteit.

Door aan yoga te doen, breng je al die tegenstellingen meer in balans. Je wordt rustiger, meer ontspannen en gaat daardoor ook evenwichtiger met allerlei tegenstellingen om.

Een mooie uitspraak is die van Jon Kabat-Zinn: “je kunt de golven niet stoppen, maar je kunt wel leren surfen”.

Die golven blijven toch wel komen, de vraag is hoe we er mee om gaan. Bij de yoga breng je de uitersten weer met elkaar in verbinding, waardoor het geheel weer beter “werkt”.

Door yoga oefeningen te doen, word je je bijvoorbeeld bewuster van verschillen tussen links en rechts. Als je altijd je gewicht meer op je rechter been brengt en daardoor rugklachten hebt, ontdek je soms dat kleine veranderingen in je houding al tot een oplossing kunnen leiden.

Een mooie oefening, die ook op emotioneel niveau doorwerkt, is die van de wisselende neusadem, de Nadi-Sodhana. Tijdens deze oefening adem je afwisselend door je linker en rechter neusgat. Normaal gesproken adem je altijd sterker door één van beide neusgaten. Dit is afhankelijk van de activiteit die je uitvoert en het tijdstip van de dag. Door de oefening ontstaat er letterlijk een betere balans tussen je linker en rechter kant van je lichaam en ook tussen je linker- en rechter hersenhelft.

Grofweg zou je kunnen zeggen dat het linker deel van je hersenen je ratio, woord, taal, beredenering bevat en het rechter deel je emoties, creativiteit en je verbeelding.

De lucht die door het rechterneusgat naar binnen gaat wordt ook wel de “adem van de zon” genoemd, terwijl de “adem van de maan” door het linker neusgat stroomt. Om het nog ingewikkelder te maken is het zo dat je rechterneusgat in verbinding staat met je linker hersenhelft en je linker neusgat met je rechter hersenhelft. Volg je het nog? Ook niet belangrijk om te weten, wel leuk om de oefening in praktijk te brengen en werkelijk te ervaren!

In het kort komt de oefening op de volgende stappen neer:

  • Ga rechtop zitten, wervelkolom opgericht. Handen op de dijbenen/knieën. Open, van de hand waarmee je schrijft, de handpalm naar boven en buig je wijs- en middelvinger.
  • Breng vervolgens die hand in het midden voor de borst en plaats dan je ringvinger op het punt tussen je wenkbrauwen, ook wel je 3e oog genoemd.
  • Buig je hoofd licht, kin richting borstbeen.
  • Adem uit en sluit dan je rechter neusgat van onder af met je duim, adem in met links.
  • Plaats duim nu onder linker neusgat, adem uit met rechts en adem ook weer in met rechts.
  • Wissel de duim en adem uit met links. Nu ben je klaar met één ronde!
  • Telkens uit en in met één neusgat, daarbij de inademing kort en krachtig, de uitademing lang en vloeiend.

Deze oefening is met allerlei stappen uit te breiden, vele variaties bestaan er overal ter wereld. In de yogalessen is er meer achtergrond en uitleg over de oefening.

Bovenstaand is de kern waar je direct mee aan de slag kunt, een parel onder de yoga-oefeningen.